... a szavak biztonsága ...

Fordítóiroda Budapesten a rendszerváltás előtt

A Concord Fordítóiroda őse, a Concord Nyelviskola az egyik legelső olyan vállalkozás volt Budapesten, amely cégek idegen nyelvekkel kapcsolatos igényeinek kiszolgálásával foglalkozott. Az alapításának éve 1988 volt (tehát két évvel a rendszerváltás előtt), és a kor lehetőségeinek megfelelően GMK (gazdasági munkaközösség) volt a társasági formája. A nyelvoktatás mellett a kezdetektől folyamatosan fordítások készítésével és tolmácsok közvetítésével is foglalkoztunk. Bár főleg az angol és a német nyelvek szolgáltak cél- és forrásnyelvként, de természetesen gyakran jelentkeztek más igények is. Nem akad olyan európai nyelv, mely ne szerepelt volna még valamilyen fordítási- vagy tolmácsolási megrendelésünkben.

A hőskor

Akkoriban – a számítógépek térhódítása előtt- a fordítások írógéppel készültek természetesen és az elkészült anyagok továbbítása is sokkal körülményesebb volt, mint manapság. A munkát akkortájt még sokkal kevesebb – mára már természetessé vált – praktikus alkalmazás segítette. Nem volt internet és fordítást segítő programok: szövegszerkesztők és CAT programok. A legfontosabb segítséget természetesen a szótárak jelentették. A fordító szakmai tudását semmi sem pótolhatta.

A lenti fordítás megrendelést a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutató Intézetétől kaptuk 1988 novemberében. A képre kattintva az nagyobb – olvasható – méretben is megjelenik.

fordítás megrendelés 1988

A fordítóiroda és Budapest kapcsolata

A cég székhelye bár többször is változott, de mindig Budapest maradt, azon belül is a budai oldal. Az első irodánk a XII. kerületi Németvölgyi úton volt. Onnan költöztünk fel a Pusztaszeri útra, a második kerületbe, ahol azóta is dolgozunk. Bár a megrendeléseink nagyobb része érkezik a fővárosból, de egyre több vidéki nagyvárosból is megtaláltak/megtalálnak minket, és az utóbbi évek kiemelt eredménye az is, hogy már külföldi cégeket is köszönthetünk megrendelőink között.

Ízig-véring budapestinek valljuk magunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy itt működhetünk már huszonhat éve. Bár ez most nem feltétlenül divat, de mi nagyon szeretjük ezt a várost. Mint azt az egyik korábbi blogbejegyzésünkben is megírtuk a Concord Fordítóiroda Budapesten a Lánchídra tekint úgy, mint tevékenysége egyik legfontosabb jelképére. Kérem, olvassa el ezt a cikkünket, hogy Ön is megértse miért.

Concord Fordítóiroda jelképe