... a szavak biztonsága ...
Tolmácsolás

A tolmácsolás sikere

A tolmácsolás sikere a felkészülés során dől el. Amennyiben a tolmácsnak van ideje felkészülni a feladatra és el is látják a felkészülési anyagokkal, akkor szinte garantálható, hogy mindkét fél elégedetten fog visszagondolni a feladatra. Ehhez nagyon jó együttműködésre van szükség a tolmácsolás Megrendelője és a Fordítóiroda között.

A tolmács olyan, mint a focibíró. A jó tolmácsot szinte észre sem lehet venni, hogy jelen van. Akkor végzi jól a feladatát, ha sikerül a háttérben maradnia, mégis mindent lefordít, mindenre odafigyel, minden pillanatban készen áll arra, hogy a felek közti kommunikációt elősegítse. Viszont a rossz tolmácsolás mindenkinek feltűnik, mindenki arról beszél.

Tolmácsolás típusai

A tolmácsolás szóban történő fordítást jelent. Alapvetően két típusú tolmácsolást különböztetünk meg egymástól: szinkrontolmácsolás és konszekutív tolmácsolás. A két típusnak is több altípusa van.

Szinkrontolmácsolás

A szinkrontolmácsolás során a tolmácsok, akik minden esetben párban dolgoznak, egy tolmácsfülkében ülnek és csak az előadó hangját hallják a fülhallgatójukban. Folyamatosan tolmácsolják, amit hallanak és 10-12 percenként váltják egymást. Mivel ez a típusú feladat hihetetlen koncentrációt igényel, ezért egy konferencia lebonyolításakor a szervezőknek figyelnie kell arra, hogy bizonyos időközönként a tolmácsolást igénylő előadások sorát szünetek szakítsák meg, amikor a szakemberek pihenhetnek. Hiába dolgoznak ugyanis párban, az éppen nem tolmácsoló kolléga folyamatosan figyelemmel kíséri az előadást, hogy segíthesse a társát, ha ő valamiben elakad, vagy hirtelen át kell venni a szót.

Konszekutív tolmácsolás

A konszekutív tolmácsolás főleg tárgyalások során kap szerepet. A tolmács 4-5 mondatonként fordítja a beszélő mondanivalóját. A tárgyaló felek megegyezését a tolmácsolás minősége erősen befolyásolhatja, így itt is nagyon fontos a megfelelő tolmács kiválasztása. Mivel a tolmács itt testközelben dolgozik a tárgyalófelekkel, így a szakember modorának és megjelenésének is kifogástalannak kell lennie. A dresscode egyeztetése is feltétlen szükséges a tolmácsolás előkészítésénél: az is baj, ha a tolmács alul van öltözve az adott eseményen megjelenőkhöz képest, de az sem szerencsés, ha a tolmács öltönyben van, amikor a tárgyalófelek sportosan vannak öltözve.

Ezen az űrlapon kérje ajánlatunkat és mi munkaidőben egy órán belül válaszolunk megkeresésére!

Igényeik megfogalmazásában lehetőség szerint a következő részletekre térjen ki:

  • Milyen nyelvről milyen nyelvre van szükség tolmácsolásra
  • Szinkron- vagy konszekutív tolmácsolás
  • Szaknyelvi tartalom
  • Tolmácsolás dátuma
  • Kezdés és befejezés időpontja
  • Helyszín

Ide írja ajánlatkérése részleteit:

Az Ön adatai:

Név (kötelező):

E-mail cím (kötelező):

Telefonszám (formátum: +36302468925):

A cég neve: