8 tény a spanyol nyelvről

8 tény a spanyol nyelvről

Az angol, a német, a francia és az olasz mellett a spanyolt is sokan választják hazánkban második vagy harmadik nyelvként, illetve sok fordítóirodai munkatárs dolgozik vele. Fordítóirodánk oldalán az az alábbiakban 8 érdekességet gyűjtöttünk össze erről az újlatin nyelvről.

  1. 329 millió anyanyelvi beszélőjével a spanyol nyelv a világ második legnagyobb nyelve (az anyanyelvi beszélők száma szerint) a mandarin (kínai) után, amelyet 1,2 milliárdan beszélnek anyanyelvként.
  1. A spanyol nyelvnek 44 országban van legalább 3 millió anyanyelvű beszélője; ezzel a negyedik helyen áll az angol (112 ország), a francia (60 ország) és az arab (57 ország) után.
  1. A spanyol a világ egyik legfonetikusabb nyelve. Ha tudjuk egy szóról, hogy írják, könnyen ki tudjuk ejteni; bár ez fordítva nem igaz, ugyanis az idegen eredetű szavak általában megőrizték eredeti írásmódjukat.
  1. Bár a spanyol az Ibériai-félszigetről ered, ma már több beszélő él Dél-Amerikában, ahova a gyarmatosítók által jutott el a nyelv. A dél-amerikai és a spanyolországi spanyol között csak csekély szókincs- és kiejtésbeli különbség van, így ez nem nehezíti a megértést.
  1. A latin után az arab volt a legnagyobb hatással a spanyol nyelvre a történelem során – ma pedig az angol, hiszen számtalan kifejezést vett át belőle az újlatin nyelv a technológia és kultúra témaköréből. Így egy fordítóirodai munkatársnak könnyebb a dolga, ha angolul is tud.
  1. Várhatóan 50 éven belül az Egyesült Államok lakossága felének első nyelve a spanyol lesz. Ma is rengeteg spanyol ajkú él az országban, főként a déli államokban.
  1. Körülbelül 100 millió ember beszéli a spanyolt második nyelvként a világon – sokan aztán egy fordítóirodában keresnek munkát fordítóként; mások viszont egyszerűen azért tanulják meg, mert tetszik nekik a dallama.
  1. A legnagyobb spanyol ajkú lakosság (114 millió fő) Mexikóban él; a második helyen az Egyesült Államok áll (50 millió fő).

A spanyol relatíve könnyen megtanulható nyelv – könnyebb, mint például a francia vagy az orosz – így akár egy fordítóirodában szeretnénk később dolgozni, akár csak hobbiból tanulnánk meg még egy nyelvet, érdemes elsajátítanunk.

© 2021 Concord Fordítóiroda Kft. • Minden jog fenntartva! GDPRÁSZF