A világ legveszélyesebb strandjai – 3.rész

A világ legveszélyesebb strandjai – 3. rész

25. Staithes, Egyesült Királyság

Bár szabad szemmel nem látható, az itteni fürdőzés többek között a következőkkel kecsegtet: heveny hasmenés, E. coli fertőzés, agyhártyagyulladás, hastífusz vagy épp hepatitis A.

Ez a yorkshire-i tengerpart az egyik legszennyezettebb Európában. Mivel a vízminőség folyamatosan az EU-s szabványok által előírt értékek alatt van, ezen a strandon tilos az úszás. A szennyvíz a kikötőnél a vízbe szivárog, így egyébként is meglepő volna, ha bárki kedvet kapna az úszkáláshoz.

26. Utakleiv Beach, Norvégia

A norvégiai szigetek elképesztő látványt nyújtanak, ráadásul némelyik kivételes lehetőséget biztosít az északi fény megtekintésére. Ezeken a strandokon azonban jobb a partról gyönyörködni a látványban, ugyanis az úszás rendkívül veszélyes. Hogy miért? A válasz egyszerű: a víz átlaghőmérséklete 7-14 °C fok között mozog… nyáron!

Ha ez elsőre nem is hangzik nagyon hidegnek, intő jel lehet, hogy az USA-beli National Center for Cold Water Safety útmutatása alapján a 15,5 °C alatti vizekben történő úszás „rendkívül veszélyes/azonnali életveszélyt okoz”.

27. Amazonas folyó partszakaszai, Brazília

Az Amazonas minden bizonnyal a legtöbb természetkedvelő bakancslistáján megtalálható, mindazonáltal jobban tesszük, ha egy csónakból vagy a szárazföldről csodáljuk a folyót.

A folyó zavaros vizében számtalan veszélyes állat él, amelyek akár életveszélyes fenyegetést is jelenthetnek. Többek között elektromos angolnák, anakondák, piráják és talán a még ezeknél is félelmetesebb kandiruk (élősködő halfaj, amely bármely testnyílásunkon keresztül bejuthat a szervezetünkbe) leselkedhetnek itt ránk. Ne kockáztassunk!

28. Second Beach, Dél-afrikai Köztársaság

A Nyugati-Fokföld (Western Cape) a világ egyik legszebb területének számít. Itt található többek között Port Saint Johns városa is, amelynek számos strandja közül a Second Beach különösen híressé vált az elmúlt években. Ezen a partszakaszon ugyanis meglehetősen gyakran fordulnak elő cápatámadások, amelyek mögött jellemzően a halálos bikacápák állnak.

2015 és 2019 között a bikacápák általi támadások nyolc emberéletet követeltek ezen a területen. Akit ez a statisztika sem rettent el attól, hogy fürdésre adja a fejét ezen a strandon, azt bizonyára semmi sem fogja… és talán az élni akarás sem megfelelően munkálkodik benne.

29. Darwin, Ausztrália

Mivel Ausztrália gyakorlatilag egy nagy sziget, nem meglepő, hogy strandjairól is híres. Egy partszakasz azonban az ország északi részén, Darwinban, gyanúsan üres – és ez nem véletlen!

A mérgező kockamedúzák rajai októbertől májusig hemzsegnek a területen, a krokodilok viszont egész évben fenyegetést jelentenek, így Darwin a kontinens egyik legveszélyesebb régiójának számít úszás szempontjából. Ebben a régióban a cápák jelenléte is problémát jelent, így érdemesebb elkerülni az itteni fürdőzést.

30. Vörös háromszög, Kalifornia

Már maga a név is arra utal, hogy ezen a környéken valami nem stimmel. Kalifornia Amerika első számú szörfparadicsoma, de ettől a kb. 320 km hosszú, a Today Bay-től Big Sur-ig tartó partszakasztól érdemes távol maradni. Ez a régió ugyanis az egyik legveszélyesebb tengeri ragadozó otthona.

A fehér cápák által az USA területén elkövetett cápatámadások 40%-a, illetve az egész világon bekövetkező ilyen támadások 11%-a ezen a területen történik. Hacsak nem akarunk mi is a statisztikák részévé válni, maradjunk a parton!

31. Cairns, Ausztrália

A Nagy-korallzátonytól nem messze fekvő Cairns lélegzetelállítóan kék strandjai ránézésre teljesen nyugodtnak és idillinek tűnnek. Jó oka van azonban annak, hogy az emberek a parton és nem a vízben vannak: a területen több halálos mérgű medúza is őshonos.

A városban a november és június közötti időszakot egyszerűen „csípési szezonként” ismerik. Az irukandzsi és a Chironex fleckeri fajok egyedeinek akár egyetlen csípése is halálos lehet.

32. Mindanao sziget, Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken bőven akadnak szemet gyönyörködtető tájak, és a strandok is egyre népszerűbbek a turisták körében.

Van azonban egy sziget, amelynek látogatását – bár káprázatosan szép – érdemesebb mellőzni. Az utóbbi években a Mindanao sziget erőszakos összecsapások helyszínévé vált, és ennek következtében néhány turistát el is raboltak innen.

33. Cable Beach, Ausztrália

Íme, még egy olyan része Nyugat-Ausztráliának (egészen pontosan Broome térségnek), ahol veszélyes lények sokasága fogadhat minket – és nem csak a vízben!

A szárazföldön mérgeskígyók és -pókok számos faja, míg a vízben halálos kockamedúzák, fehér cápák és bordás krokodilok keseríthetik meg látogatásunkat. A területről több halálos medúzacsípést is jelentettek már, így speciális védőruhát kell viselnie annak, aki valamiért mégis itt szeretne fürdőzni.

34. Manaus Beaches, Brazília

Manaus strandjainál nem a vízben keresendő a probléma. Itt bizony az emberekre kell nagyon odafigyelni, ugyanis ezen a partvidéken nagyon magas a bűnözési ráta.

Ha errefelé szeretnénk strandolni, érdemes csak az abszolút szükséges összeget magunknál tartani – plusz még egy kisebb összeget, amivel a tolvajokat leszerelhetjük –, és jóval sötétedés előtt odébbállni. Talán még ennél is jobb ötlet, ha egyáltalán nem strandolunk a környéken.

35. Lamu Island Beach, Kenya

Lamu már egészen az 1960-as évek óta a turisták közkedvelt célpontja: akkoriban a hippik még „Afrika Katmanduja”-ként tekintettek a városra.

A várost gyönyörű épületei, lenyűgöző strandjai és egyedi hangulata teszi különlegessé, na meg az, hogy gyakorlatilag mindenki szamárháton közlekedik. Lamu hosszú évtizedeken át Kenya egyik legfelkapottabb úti céljának számított, azonban az utóbbi években visszaesni látszik a népszerűsége. Természetesen ez sem a véletlen műve: a környéken hajózó szomáliai kalózok több esetben foglyul ejtettek látogatókat.

36. Tamarama Beach, Sydney, Ausztrália

Nehéz elképzelni, hogy egy ennyire népszerű nagyváros egyik strandja miért is kerülhet fel erre a listára. A Sydney déli partvidékén található Tamarama Beach azonban komoly veszélyt jelenthet a fürdőzőkre nézve.

Ez a strand két földnyelv között helyezkedik el, ráadásul nagyon erős hullámok érnek itt partot, így két különböző áramlat van jelen a területen, aminek következtében az úszás és a szörfözés egyaránt váratlan veszélyeket rejthet magában. A Tamarama Beach-en évente nagyjából 150 mentőakciót hajtanak végre, amellyel Ausztrália legveszélyesebb, vízimentők által felügyelt strandjának számít.

Forrás: https://noteabley.com/culture/most-dangerous-beaches-fb/

Az írás a lent megjelölt cikk fordításán alapul, de saját gondolatokat is tartalmaz.

© 2021 Concord Fordítóiroda Kft. • Minden jog fenntartva! GDPRÁSZF