Búcsút inthetünk az angolnak – a jövő menedzsere kínaiul beszél, lengyelül és portugálul

Búcsút inthetünk az angolnak – a jövő menedzsere kínaiul beszél, lengyelül és portugálul

De jó hír, hogy egyre több szakember képes felzárkózni az új gazdasági változásokhoz

A nemzetközi piacon való versenyképességhez, elengedhetetlen egy közös nyelv, amely hatékonnyá, egyszerűvé és közvetlenné teszi a cégek közti kommunikációt. Még néhány évvel ezelőtt az angol volt az üzleti élet fő nyelve, mára ez már nem mondható el, de jó hír, hogy egyre több szakember képes felzárkózni a gazdasági változásokhoz. Kínaiul, portugálul, oroszul vagy lengyelül beszélnek. Az egyszerű munkavállalóknak, de a menedzseri pozícióra pályázóknak is, mindig naprakésznek kell lenniük, és fontos egyre több és több nyelvvel gazdagítani az önéletrajzukat. Állítja a Hays Journal, a Hays Group az egyik legfontosabb globális piacvezető, toborzással foglalkozó vállalatcsoport.

Kutatások bizonyítják, hogy a nyelvi kompetenciák erősítése valóban pozitívan befolyásolja mind az egyéni munka teljesítményt, mind a szakemberek önbecsülését. Ez hatalmas segítséget jelent egy cég számára ebben a folyamatosan fejlődő világban. „Egy olyan társadalomban, ahol az egyensúlyok állandóan változnak – állapítja meg Carlos Manuel Soave, a Hays Italia vezérigazgatója – és a feltörekvő piacok felboríthatják a világgazdasági érdekzónát, a „legerősebb” országok feladata kitalálni egy új közös kommunikációs nyelvet, anélkül, hogy a saját nyelvüket és saját értékrendszerüket rákényszerítenék másokra. Pontosan ezért, egyre nagyobb és nagyobb lesz az igény egy olyan közös kommunikációs híd megalkotására, amely túlmutat már az „egyszerű” angolon. A cégeknek, ha a főbb világpiacokon versenyképesek akarnak maradni, olyan szakembereket kell keresniük, akik erős nyelvi ismeretekkel rendelkeznek”.

Hays szerint, annak ellenére, hogy még mindig keresik azokat az embereket, akik németül, franciául és spanyolul beszélnek, de kimagaslóan sok kínaiul, portugálul, oroszul és lengyelül folyékonyan beszélő szakemberre van szükség az utóbbi évek sikeres gazdasági piacain. Tagadhatatlan, hogy Lengyelország azon kevés európai országok közé tartozik, akiket alig ért el a válság. Ezenkívül Brazília gazdasága jelenleg a hatodik helyen áll a világranglistán, megelőzve még az Egyesült Királyságot is. Kína és Oroszország (két fontos gazdasági szuperhatalom) robbanásszerű fejlődése, értelemszerűen azzal jár, hogy egyre több ország kénytelen olyan szakemberekkel dolgozni, akik kínaiul vagy oroszul felsőfokú szinten beszélnek.  „Elengedhetetlen – fejezi be Soave – megérteni, hogy a nyelvek egyre tágabb spektruma, ma még lehet, hogy egy piaci trendnek tűnik, de később igazi diszkriminációs tényezővé nőheti ki magát a munkavállalók számára. Tehát fontos, hogy a jövőbeni generációk menedzserei folyamatosan fejlődjenek, ha nem szeretnék a piacon kívül találni önmagukat.”

Forrás: liberoquotidiano.it

© 2021 Concord Fordítóiroda Kft. • Minden jog fenntartva! GDPRÁSZF