Egy nyelvet beszélünk?

Egy nyelvet beszélünk?

Amikor még a NASA is téved – félreértés okozta az űrszonda vesztét

Szerinted mi a legnehezebb egy kontinenseken átívelő tudományos kutatásnál?
A földrajzi távolság? A nyelvi nehézségek? 
Meglepő, de nem!

Az elmúlt években egy aprócska, bagatell kulturális különbség okozott katasztrófát több alkalommal is.

A mai tudományos kutatások, országokon (vagy kontinenseken!) átívelő együttműködések során már nem akadály a távolság, a nyelv, az ideológia, vagy az eltérő kultúrák. Mondhatnánk, hogy a tudósok mára egy nagy, boldog családot alkotnak, ahol csak az elérendő cél lebeg a szemük előtt.

Ez az együttműködés azonban korántsem felhőtlen; néha olyan triviális bakik csúszhatnak a számításokba, amik akár katasztrófához is vezetnek.

Ilyen például az eltérő mértékegységek okozta félreértés.

Kilométer vagy mérföld? Centi vagy inch? Font vagy kiló?

Hihetetlen, de a tudományban ezt mind egyszerre használják, ami extra feladatokat ad a tudósoknak, hiszen minden számítást kétszer kell elvégezniük; egyszer az angolszász, egyszer pedig a metrikus rendszer szerint.
Ez rengeteg pluszmunkát és persze rengeteg tévedési lehetőséget jelent!
Márpedig ahogy Murphy is tartja; ami elromolhat, az el is romlik.

Katasztrófák egy számolási hiba miatt

Ez történt például 1999-ben a Marson is, amikor megsemmisült a Mars Climate Orbiter (MCO) űrszonda.

A NASA projectje során az űrszondának a marsi felszínt, klímát és atmoszférát kellett volna tanulmányoznia, ám a 125 millió dolláros szerkezet egy csapásra elégett, amikor az ajánlott 150 kilométer helyett egy szoftverhibának és egy elrontott mértékegységnek köszönhetően 60 km-re közelítette meg a bolygót.

Egy másik esetben a mértékegységek miatti félreértés kis híján emberéleteket is követelt; 1983-ban egy Boeing 767-esnek kellett siklórepülésből kényszerleszállást végrehajtania, amikor 12 500 méteres magasságban, az út felénél kifogyott az üzemanyag.
Éppen ekkoriban váltották le a birodalmi rendszert a metrikus mértékegységekre és a tankolás során a hagyományos mennyiségeket át kellett számolni az új igényekre.
Az erre nem kiképzett személyzet a számítások során hibát vétett, az utasok pedig csak a pilóták tehetségének és lélekjelenlétének köszönhették életüket… 

Megtérés és happy end

Az ilyen félreértések elkerülése végett jelentette be idén a NASA, hogy 13 űrhivatal kérésének engedve lemond az angolszász mértékegységek használatáról. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrutazási Hivatal legtöbb munkatársa már eddig is a metrikus rendszert használta, de akadtak olyan csoportok, ahol még az angolszász mértékegységek voltak „forgalomban”, így korábban minden projekt során mindkét értéket meg kellett adni.

A bejelentést nem csak a hivatal dolgozói fogadták kitörő örömmel (akiknek mostantól kevesebbet kell átszámolni), hanem a többi űrügynökség képviselői is.
“Amikor az egyik ülésünkön bejelentettük, hogy határoztunk, a többi űrügynökség képviselői tapsolni kezdtek” – nyilatkozta a Space.com-nak Jeff Volosin, az amerikai űrhivatal egyik vezető fejlesztője. “Azt hiszem, ők eddig kissé makacsnak tartották a NASA-t, ezért is volt fontos, hogy megtegyük ezt a gesztust.”

© 2021 Concord Fordítóiroda Kft. • Minden jog fenntartva! GDPRÁSZF