10 mesterséges/fiktív nyelv

10 mesterséges/fiktív nyelv

A regényírók már generációk óta alkotnak mesterséges/fiktív nyelveket műveikben. E művek némelyikéből film vagy filmsorozat is készül, amellyel – zajos siker esetén – végleg beírják magukat a köztudatba. Vannak ezek között a nyelvek között teljesen kitaláltak és vannak olyanok is, amelyek egy valódi nyelv torzított formái. Ezen nyelvek rejtélyes színezetet biztosítanak az így megszólaló szereplőknek.

Íme egy lista a legnépszerűbbekről:

1. Star Wars (Csillagok háborúja)
Emlékeznek az evokokra, az Endor nevű bolygó erdőholdján élő játékmackó-szerű lázadó szellemű élőlényekre? Az ő nyelvük – bár kitalált – nagyrészt a tibeti, kalmük és tagalog nyelvekre épül. Az ötlet a film hangmérnökétől származik, aki a BBC egy dokumentumfilmjét használta alapként az evok nyelv kialakításához.

2. A Gyűrűk Ura
A Mordorban beszélt nyelv a Fekete Nyelv. A nyelvet – akárcsak a könyvben megjelenő számos egyéb nyelvet – az író, Tolkien alkotta meg. A Fekete Nyelvnek nyelvi értéke van, de mivel az ördögi Sauron beszélte, így használata meglehetősen korlátozott volt: versek és dalok sem születhettek például ezen a nyelven.

3. Star Trek
A népszerű sorozatnak saját nyelve van, a klingon. A nyelvet a fiktív klingon karakterek használják a sorozatban, de népszerűségét jól mutatja, hogy a világ több pontján is elkezdték tanulni, illetve négy irodalmi művet (pl. Hamlet, Sok hűhó semmiért) is lefordítottak klingonra.

4. Avatar
A Pandora lakói a na’vi nyelvet beszélik. A forgatókönyvírók célja az volt, hogy olyan nyelvet hozzanak létre, amely sokkal részletesebben kidolgozott, mint a klingon, egzotikus, és nem áll egyetlen létező emberi nyelvhez sem igazán közel. Az eredmény néhány polinéz és afrikai nyelv elegye lett.

5. Csillagkapu
Ez a sorozat az ős nyelvet hozta létre. Meglehetősen közel áll az angol ábécéhez, a sorozatban pedig az Ősök használták. A nyelv érdekességei közé tartozik, hogy néhány karakternek megváltozik a jelentése, ha fejjel lefelé olvassák.

6. Superman
A szuperhős szülőbolygójának saját nyelve van, a kryptoni. A történet előrehaladtával Superman olyan helyeket fedez fel, ahol kryptoni szavakkal találkozik, melyek segítenek neki, hogy minél több dolgot tudjon meg saját múltjáról.

7. Támad a Mars!
Az idegen nyelveket nem kell mindig komolyan venni, ezt mutatja ez a sci-fi komédia is. A Marson élő emberek által beszélt nyelv mindössze pár szóból áll, melyeket különböző hangmagasságon és hangerővel mondanak ki, hogy különböző jelentéseket tudjanak kifejezni.

8. Az időgép
H. G. Wells 1895-ös zseniális regényében az eloi nép saját, meglehetősen primitív nyelvét beszéli. Ez a szociális intelligencia hiányát hivatott érzékeltetni.

9. Az ötödik elem
A főszereplő által beszélt „isteni nyelv” mindössze 400 szóból áll. A nyelvet a film rendezője, Luc Besson és a női főszereplő, Milla Jovovich közösen alakították ki – a film készítése alatt gyakorlásképp az isteni nyelven leveleztek.

10. Trónok harca
A nagy népszerűségnek örvendő sorozatból megismerhetjük a kifejezetten a sorozatra kialakított dothraki nyelvet. Mivel fontos szempont volt, hogy a színészek viszonylag egyszerűen megtanulhassák a nyelvet és a kiejtést, az igazi fiktív nyelv kialakításának lehetőségei korlátozottak voltak, főképp a nyelvtan és a fonológia terén.

Az imént bemutatott nyelveket különböző célból hozták létre, legyen ez a mesterséges nyelvek kifigurázása (Támad a Mars!), vagy egy adott karakter sötét oldalának kiemelése (A Gyűrűk Ura). Ezen nyelvek népszerűvé válásának és fennmaradásának az a kulcsa, hogy az adott film/sorozat/könyv rajongói lelkesedésükkel gyakorlatilag maguk tartják fenn a nyelveket. Nem valószínű, hogy a klingon lesz az új világnyelv, de az biztos, hogy a Start Trek írói, a nyelv megalkotói nem számítottak ekkora népszerűségre.

Forrás: http://www.rosettatranslation.com/blog/language/top-10-alien-languages/

© 2021 Concord Fordítóiroda Kft. • Minden jog fenntartva! GDPRÁSZF