A világ legveszélyesebb strandjai – 2.rész

A világ legveszélyesebb strandjai – 2.rész

13. Fraser-sziget, Ausztrália

Bár a világ legelbűvölőbb helyei között tartják számon, jó pár potenciális veszélyforrás ronthatja el a szigeten töltött időnket. Nyugodt strandolásban nemigen lesz részünk, ugyanis nagy hullámok és áramlatok egyaránt érkezhetnek, de ha mindez nem volna elég, cápák és mérgező medúzák is megkeseríthetik a nyaralást.

A legnagyobb veszély azonban a parton leselkedik ránk. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy aranyos kóbor kutyusok lézengenek a strandolók között, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! A dingók összegyűlnek a parton, és provokáció nélkül is készek megtámadni a gyanútlan strandolókat.

14. Copacabana Beach, Brazília

A Copacabana név régóta jól cseng, ráadásul a rengeteg szálloda, vendéglő, bár és szórakozóhely a parti sétányon valóban vonzó nyaralóhellyé teszi ezt a partszakaszt.

Ha azonban csendre és nyugalomra vágyunk, érdemes elkerülni ezt a reggeltől éjszakáig elképesztően nyüzsgő tengerpartot. Ha tetszik, amit a képen látunk, és szívesen csatlakoznánk a tömeghez, akkor már csak azt érdemes észben tartanunk, hogy a bűnözési ráta igen magas a környéken. Különösen éjszaka utcai bandák és tolvajok lepik el a területet, és mindent megpróbálnak ellopni, ami csak mozdítható.

15. West End Beach, Bahama-szigetek

A Bahama-szigeteket jól ismerhetjük képeslapra illő tengerpartjairól: a legnépszerűbb strandokon több százezer turista igyekszik ellazulni és magára szedni egy kis színt.

Ha azonban gondtalan kikapcsolódásra és úszkálásra vágyunk, akkor a West End Beach mindenképp kerülendő, itt élnek ugyanis a legnagyobb számban tigriscápák. Akik elég bátrak ahhoz, hogy ezekkel a ragadozókkal ússzanak, azoknak jó hír lehet, hogy pörölycápákkal, feketevégű cápákkal és bikacápákkal is lehetőségük nyílhat találkozni.

16. New Smyrna Beach, Florida

A halrajok és óriási hullámok kombinációja nemcsak a búvárokat és a szörfösöket vonzza ide, hanem az éhes cápákat is! Ennek következtében ez a partszakasz sem nevezhető biztonságosnak, a New Smyrna Beach-en ugyanis mindig fennáll a cápatámadás veszélye.

Az amerikai kontinensen a cápatámadások fővárosaként is ismert partszakaszon csak 2017-ben kilenc cápaharapást jelentettek, és ez a szám a korábbi években jóval magasabb is volt már. Szerencsére ezek a támadások jellemzően nem halálosak, mivel a környéken leginkább kisméretű feketevégű cápák és bikacápák élnek.

17. Cape Tribulation (Gyötrelem-fok), Ausztrália

Ezen a strandon nagyjából minden veszélyforrás megtalálható, amit csak el tudunk képzelni – mérgeskígyók, bordás krokodilok és medúzák. A partszakasz James Cook kapitánytól kapta a nevét, aki szerint „minden problémánk itt kezdődött”.

Miközben próbálunk óvatosan hátrálni a parton élő óriási méretű (több mint 70 kg-os), gyors és agresszív kazuárok elől, érdemes arra is odafigyelni, hogy még véletlenül se érjünk hozzá a – többek között – gympie gympie néven ismert fa leveleihez. A szívalakú, csalogató leveleket a bőrünket átlyukasztó szőrzet borítja. Miután bőrünk érintkezik ezzel a szőrzettel, a növény kibocsátja erős méreganyagát, amely hosszú időre, egyes beszámolók szerint akár hónapokra is iszonyú fájdalmat okoz.

18. Hanakāpīʻai Beach, Hawaii

Ha nem szeretnénk, hogy a következő strigulát miattunk kelljen bevésni a képen látható táblára, amely az itteni váratlan áramlatoknak áldozatul eső strandolók számát jelzi, akkor határozottan kerüljük el ezt a parszakaszt.

Azt, hogy mennyire erősek az itteni áramlatok az is jól mutatja, hogy néhány vízbe fulladt áldozat holtteste sosem került elő. A legenda szerint ráadásul a parton él egy ősi hawaii istenség, aki külföldi strandolókra vadászik…

19. Bikini-atoll, Marshall-szigetek

Vajon mi lehet olyan veszélyes ezen a gyönyörű strandon? – gondolhatjuk az idilli partot szemlélve. Az 1950-es években a szigeten több nukleáris kísérletet is végeztek, többek között a Castle Bravo fedőnevű, a történelem egyik legnagyobb kísérleti robbantását.

Ezen kísérletek következtében magas radioaktivitás alakult ki a környéken, és a Bikini-atoll lakhatatlanná vált. Napjainkban felkapott úticél lett, a turistáktól azonban még mindig azt kérik, hogy semmit ne egyenek meg és ne távolítsanak el a szigetről, mert minden fertőzött lehet.

20. Playa Zipolite, Mexikó

Ez a partszakasz hippi, lazulós hangulatáról ismert (egy nudista strandot is találunk itt), maga a víz azonban már korántsem ilyen pihentető. Az itteni erős áramlatok számos emberéletet követeltek már, tehát a partszakasz beceneve nem véletlenül lett „a holtak strandja”.

Errefelé érdemesebb koktélokat szürcsölni vagy sportolni a parton, mint búvárkodni. A lényeg: kerüljük a vizet!

21. Uttakleiv Beach, Norvégia

Akik azt szeretik, ha elsőre sokkolóan hidegnek tűnik a víz, de aztán idővel valamelyest kellemesebbé válik, azok talán hallottak már az Uttakleiv Beach dermesztő hőfokáról.

Itt azonban előfordulhat, hogy a borzongáson túl ténylegesen kihűlünk, ezért legyünk nagyon óvatosak! A víz hőfoka 8 és 14 °C között mozog, így érdemes inkább a parton elütni az időt.

22. Skeleton Coast Beach (Csontvázpart), Namíbia

Nem elég, hogy már ránézésre is a világ egyik legijesztőbb strandja, ez a partszakasz ténylegesen nagyon veszélyes. A tengerparton sétálgatva nagyon oda kell figyelnünk, hogy hová lépünk. Bálnák és más nagytestű állatok csontvázát, valamint a bálnavadászat maradványait mosta itt partra a tenger, de hajóroncsok is találhatók itt.

Az őslakosok a „Föld, amelyet Isten dühében teremtett” néven emlegetik a területet, míg a portugál hajósok nemes egyszerűséggel a „Pokol kapujának” keresztelték ezt a partszakaszt. A környező áramlatok következtében gyakran sűrű óceáni köd alakul ki a parton, ami barátságtalan hangulatot és időjárást eredményez.

23. Boa Viagem Beach, Brazília

Nem csoda, hogy a parton mindenhol a fürdőzést tiltó táblákat találunk, ugyanis ez a partszakasz „büszkélkedhet” a legtöbb halálos kimenetelű cápatámadással az egész világon.

Érdekesség, hogy a 90-es évek előtt gyakorlatilag egyáltalán nem voltak támadások. Azt gyanítják, hogy a hirtelen emelkedés hátterében a közeli Suape Port fejlődése állhat, amely megváltoztatta számos folyó áramlását, és így a partokhoz terelte a bikacápákat.

24. Schitovaya Bukhta Beach, Oroszország

Az egyik legjobb hely szörfözéshez, azonban engedély kell hozzá, ugyanis a közelben található néhány szupertitkos katonai létesítmény.

A közelben ráadásul régi nukleáris tengeralattjárók szennyezik a vizet sugárzó anyagokkal, aminek következtében több incidens is történt már a környéken. A víz szennyezettségét további tenger alatti radioaktív tárolóegységek is súlyosbítják. Ezen körülményeknek a legelhivatottabb szörfőrülteket is távol kell tartaniuk a környékről.

Forrás: https://noteabley.com/culture/most-dangerous-beaches-fb/

Az írás a lent megjelölt cikk fordításán alapul, de saját gondolatokat is tartalmaz.

© 2021 Concord Fordítóiroda Kft. • Minden jog fenntartva! GDPRÁSZF